martes, 1 de marzo de 2016


Què és un treball de síntesi?
Es tracta d’un treball on es té en compte l'aplicació dels coneixements, procediments i actituds que heu anat adquirint al llarg del curs.

Com avaluarem?
Valorarem la capacitat de cadascú de vosaltres per treballar tant individualment com col·lectiva, la predisposició a les activitats proposades així com l’interès i la participació en aquestes, i l’actitud receptiva amb companys i professors.
La presentació final del dossier de treball correctament elaborat, serà indispensable per aprovar-lo. Aquest es presentarà el divendres 18 de març i a més, hi haurà un tribunal format pels professors acompanyants que valoraran el treball realitzat.
parlem de números: 35 % actitud activa, 30 % exposició oral en grup i 35 % dossier acabat.

I l’actitud és tan important?
L’actitud serà fonamental. Heu de ser conscients que aquest projecte es fa fora del centre i cal que l’esforç del professorat acompanyant es vegi compensat amb la satisfacció de veure que la sortida és profitosa i que amb la vostra actitud positiva, receptiva i educada permeteu a tothom –monitors, companys, professors i altres visitants- gaudir i aprendre.

 
Què haurem de fer?
per una banda, treball de camp, de diferents assignatures, que es realitzarà durant la sortida al Delta, particularment al Parc Natural del Delta durant la sortida en bicicleta, i també a Tortosa, amb la temàtica relacionada amb el patrimoni cultural i arquitectònic. I per un altra banda caldrà fer una exposició oral el divendres 18 de març al centre davant del tribunal.

HOTEL CARLES III (Sant Carles de la Ràpita/ Alcanar)

Hotel Carlos III

 

 

Sortida: Dilluns 14 de març a les 8:30 des de l’institut de Flix
Arribada: Dimecres 16 de març cap a les 16:30 aproximadament a Flix.
Acompanyants: Cori Olivé, Laura Wailke i Montse Zanuy

El preu de la sortida (165 euros) contempla:

§  dues pensions complertes (el dinar del dimecres és picnic) 
§  tots els desplaçament des de l’INS els tres dies
§  visita a la llotja del peix a Sant Carles, als Ullals de Baltasar i al mirador del Sagrat Cor
§  el lloguer de BTT i la visita guiada pel Parc Natural del Delta
§  els dossiers de treball individuals
§  creuer per la desembocadura de l’Ebre
§  visita guiada per la Tortosa medieval
§  1 guia acompanyant des de les 9:30 fins a les 19:00 cada dia, i monitors especialitzats segons l’activitat
§  2 monitors de les 20:00 a les 24:00

Equipatge, àpats "extra" i materials

1.    L’esmorzar i el dinar del primer dia
2.    Muda necessària per cada dia (és aconsellable portar capelina o paraigua per a la pluja i una gorra o barret per al sol)
3.    Portar calçat adequat per a caminar, una motxilla petita i aigua
4.    Estris de neteja personal
5.    Material escolar bàsic (estoig, colors…)
6.    Hi ha pistes d’esport a l’hotel (bàsquet, futbol i frontó), però cal portar el material
7.    Aconsellable: prismàtics i càmera fotogràfica

Observacions:

1.    Cal portar el DNI i la tarja sanitària


2.    L’ús dels telèfons mòbils i altres aparells electrònics es restringeix a l'esbarjo. Els professors no ens responsabilitzem d’aquests aparells.


3.    A partir de l’hora que es vagi a dormir no es permetrà l’ús d’aparells elèctrics de cap tipus (MP3, mòbils, games...) i cas d’utilitzar-los se’ls recollirà fins l’endemà.
4.    Si us plau, els pares de qualsevol alumne/a que tingui algun tipus de problema (alimentació, medicació, salut…) cal que ho recordin al tutor/a.
5.    Recordeu als vostres fills que es tracta d’una sortida educativa de resultes de la qual hauran de presentar un dossier de treball que serà avaluat pels professors acompanyants en un tribunal el divendres 18 de març.
6.    En tot moment, durant les sessions de treball, s’exigirà a l’alumnat total predisposició cap a les activitats programades així com una actitud positiva en relació als monitors, professors i companys.



¿Cómo analizar una oración simple?

Lo más importante de este tema es seguir siempre el mismo orden a la hora de analizar y no saltarnos ningún paso.


1. El primer paso es leer atentamente la oración para comprender  su sentido.

2. Segundo paso. Localiza el verbo. El único elemento imprescindible en una oración es el verbo; si no hay verbo, no hay oración. El verbo es el núcleo del predicado de la oración; de él dependen tanto el sujeto, como el resto de elementos que lo complementan.
Ejemplo: El viernes volveré a la consulta.

3. Tercer paso: Para localizar el sujeto de una oración: no debemos preguntar nada al verbo.
La única manera fiable de localizar el sujeto de una oración es fijarnos en el elemento que concuerde en número (singular o plural) y persona (primera, segunda o tercera) con el verbo.
     Ejemplo 1: No me gustan nada estas palomitas– En este caso, sabemos que “estas palomitas” es el sujeto, porque concuerda en 3ª persona del plural con el verbo “gustan”.
      Ejemplo 2: No han terminado aún el examen. – En este caso, aunque el sujeto no aparece (está omitido o elíptico), también lo podemos deducir a partir del verbo; este está conjugado en 3ª persona del plural, así que sabemos que el sujeto omitido es ellos o ellas.

Ojo con las oraciones impersonales. Existen algunas oraciones, denominadas unimembres, que solo contienen uno de los dos componentes oracionales: el predicado. 
       Ejemplo: Hay mucha gente en el banco. / Hoy ha nevado bastante.
4. Cuarto paso: Una vez localizado el sujeto de la oración, podremos delimitar el Predicado. Esta es la función del SV (sintagma verbal), formado por el verbo y todos los elementos que lo complementan.
Ejemplo: El miércoles por la mañana, los alumnos de tercero se irán de excursión a la montaña.

Ya tenemos la estructura básica de la oración delimitada, ahora tenemos que analizar los diferentes elementos que configuran el sujeto y el predicado.

5. Quinto paso. El sujeto, sabemos es un SN que puede estar compuesto por una sola palabra (un nombre, un pronombre o un infinitivo) o por un grupo de palabras.

Ejemplo 1: Andrea ha llegado tarde al partido de fútbol. – En este caso, el SN-Suj es “Andrea” y está compuesto únicamente por su núcleo.

Ejemplo 2: La hermana de Laura, Ana, está trabajando en el extranjero. – En este otro caso, tenemos un SN-Suj que contiene todos los elementos posibles:

6. Sexto paso. Ahora pasamos al predicado. Tenemos que comprobar qué tipo de predicado es, ya que de esto dependerán los complementos que en él aparezcan.

El predicado puede ser de dos tipos: 
  • PN (predicado nominal), tiene como núcleo un verbo copulativo.
  • PV (predicado verbal), tiene como núcleo un verbo predicativo.
7. Séptimo Paso. Una vez determinado el tipo de predicado, tenemos que señalar su núcleo (N), que será siempre el verbo. A partir de ahí, y teniendo muy en cuenta todo lo que hemos estudiado, podemos ir deduciendo ciertas informaciones que nos ayudarán a localizar los complementos.

  • 8. Octavo paso. Si nos encontramos en un PN, vamos a tener un complemento imprescindible de ese verbo, su ATRIBUTO. Descartaremos la posibilidad de un CD, ya que es incompatible con el Atributo. En cambio, sí podremos encontrarnos otros complementos, como el CI o el CC.

  • A partir de este momento, tendremos que ir realizando las pruebas oportunas, para determinar qué complementos tenemos en el predicado.

En ESTE ENLACE podrás practicar lo que has aprendido

PRIMER DÍA DE CLASE EN SEGUNDO DE ESO

 Empezaremos con una pregunta: ¿Qué creéis que vais a ver a continuación?