jueves, 17 de junio de 2010

LA JOVEN DE LA PERLA



Demà divendres 18 de juny a les 9 de la nit ens trobem a la Biblioteca Pública d'Aitona per parlar del llibre La joven de la perla escrit per Tracy Chevalier i també per comtemplar les pintures del mestre Vermeer que va ser, en definitiva, qui va provocar l'escriptura d'aquest fantàstic llibre.
Es tracta doncs d'una sessió ben especial que combina pntura, cinema i literatura. tres formes d'expressió artística amb tres llenguatges ben diferents.
La setmana passada ja ens vam trobar per veure la pel.licula que amb el mateix títol del llibre recrea una part de la historia escrita per Tracy Chevalier, i dic una part perque el film acaba uns deu anys abans que el llibre, amb la qual cosa queden obertes moltes portes. No entraré aquí en la pol.lèmica de si llibre o peli, és aquest un tema molt tractat i personal i penso que no cal entrar en aquest debat. Algunes persones van gaudir amb la peli i d'altres la van trobar massa fluixa i/o superficial en el tractament dels personatges i fins i tot en la interpretació dels actors. Cert és que l'ambient, la llum, el ritme considero que estava molt ben tractat en la meva modesta opinió d'espectadora.

La sessió d'aquesta nit compta amb la col.laboració especial de l'Oriol Arumí i Albó, professor de Educació Visual i Plàstica i pintor. L'Uri, com popularment l'anomenem ens ajudarà a obrir més els nostres ulls al contemplar un quadre enigmàtic com és el de La joven de la perla, anomenada per la crítica "la Gioconda holandesa" i a conèixer una mica més la figura del pintor Vermeer.

El procès de creació es podria resumir de la següent manera: "Una obra d'un pintor no massa conegut inspira a la Tracy Chevalier la creació d'una novel.la i aquesta dóna pas a la filmació d' una pel.lícula de gran éxit, interpretada por una de les actrius més desitjades del moment, Scarlett Johansson.

Recorrerem el camí de tres arts i els tres llenguatges ens serviran per reinterpretar una sensació, un producte artístic que es pot llegir amb paraules i amb imatges, les fixades al llenç i les del cinema.
Us hi esperem a tots i a totes....

2 comentarios:

Montse dijo...

sembla que no he de teclejar entrades tan tard.. ara veig que m'he equivocat en algunes cosetes... ja ho arreglaré en un altre moment.. ara és massa tard Entono un MEA CULPA i em proposo no fer-ho mai més... perdó

Cronos dijo...

ja veus tu

PRIMER DÍA DE CLASE EN SEGUNDO DE ESO

 Empezaremos con una pregunta: ¿Qué creéis que vais a ver a continuación?